Tips og guides

Vær forsigtig, husk at sikre din last

Vær forsigtig, husk at sikre din last

På en travl arbejdsdag er det nemt at glemme de risici som din last kan medføre. Her kan du læse mere om hvordan man laster sin bil sikkert og undgår livsfare i tilfælde af et uheld.

En ting vi aldrig går på kompromis med er sikkerhed. Som en del af den indsats har vi lavet denne guide/folder til at hjælpe dig med at laste din vogn sikkert og derved bidrage til et mere sikkert arbejdsmiljø.



ER DU KLAR TIL AT KØRE?

Følg denne tjekliste og se om du er klar til at køre.

| Fastgør og sikrer din last med bilindretning (hylder & skuffer). Holder lasten på plads og hjælper med at bremse kraften i tilfælde af en kollision.
| Fordel din last ligeligt. Hvis der er for meget vægt i en af siderne, skaber det større risiko for at miste kontrol over køretøjet.
| Placer tung last nederst. Tung last skal placeres med et lavt tyngdepunkt, dvs. så tæt på gulvet som muligt. Undgå at placere tung last over sædehøjde.
| Fastspænd løse elementer. Hvis dette ikke er muligt, er den bedste løsning at placere løs last imod en fastspændt konstruktion som f.eks. bilens skillevæg - og derved sætte lasten i spænd.

Fejlede du tjeklisten? Intet problem, følg vores råd og du er klar på ingen tid.

HVORDAN LASTSIKRER JEG MIN BIL?

Det er vigtigt at sikre lasten i varerummet for at skabe de rigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved at tilpasse varerummet efter dine behov, får du mere sikkerhed og mere styr på din last.

HVILKET UDSTYR ER NØDVENDIGT I DIN BIL?

Tænk over hvilke behov du har til din bil, på den måde er det nemmere at lave en sikker og komplet løsning som passer præcis til dig.

HVORDAN SIKRER MAN UDSTYR OG MATERIALER

Der er tusindvis forskellige løsninger, men med de helt rigtige varevognsreoler og tilbehør til dit udstyr og din last, bliver lastsikringen meget nemmere. Lad os starte med nogle af de situationer som vores kunder hyppigt møder.

KUFFERT/ETUI

Når det kommer til maskine kufferter og etuier er der to anbefalede positioner:

- På gulvet/hylde fastspændt med en kuffert klemme

Hvis ingen af overstående løsninger er mulige, er den bedste løsning af placere kufferterne op af skillevæggen. Aldrig løst bagerst i bilen!


SKRUER, SØM OG ANDRE RESERVEDELE

Fuldend din bil indretning med en skuffe opdeler/indsatser for at sikre små elementer i tilfælde af uheld. Ydermere skaber det et godt overblik og gør din hverdag nemmere.


KABLER OG KABELRULLER

Placering inde i bilen:

- Ingen rør/spidser i køreretningen
- I en spydholder eller langs gulvet
- Aldrig på øverste hylde i bilindretning


Placering på tagbøjler:

- Altid i crashtestet rørboks eller tagplatform

KABLER OG KABELRULLER

Kabler er ofte tunge og bør derfor placeres lavt i bilen og fastspændt i bilens varerum.


PLACERING AF ARBEJDSMATERIALER

Lad os forstille os at du har lastet bilen med 10 stk. 900mm gipsplader når uheldet er ude. I en kollision med 50 km/t, vejer disse gipsplader pludselig 5 tons! Derfor er det vigtigt at disse ligger i bunden af bilen, og hvis ikke muligt anbefales en trailer. 

BJÆLKER OG TRÆ

Bjælker og træ bør aldrig placeres så de ligger direkte bag føreren eller passageren. En god løsning er at fastspænde det til taget.

HVILKE LØSNINGER FINDES DER?

Eftersom der mange forskellige løsninger at vælge imellem kommer vi herunder til at gennemgå de mest almindelige og populære løsninger.

HYLDESYSTEMER OG SKUFFER

En sikker og samtidig praktisk måde at opbevare sine ting er ved brug af hyldesystemer og skuffer. Vores indretningssystemer er naturligvis crash-testet og i udviklingen er der sat stor fokus på funktionalitet og sikkerhed.

DOBBELTBUND

Dobbeltbund er med rette blevet en af vores mest populære løsninger. Det er effektivt både ud fra et sikkerheds- og opbevaringssynspunkt. Det, der er placeret under dobbeltgulvet, forhindres i at flyve væk under for eksempel en kraftig opbremsning. På samme tid bidrager dobbeltbund til bedre ergonomi da du slipper for at skulle kravle ind i bilen og hente ting.

Generation 8 - højere kollisionssikkerhed end industristandarden

Vores dobbeltbund er designet til at kollapse i tilfælde af en kollision. Takket være de indbyggede deformationszoner undgår man at dobbeltbunden fortsætter ind i kabinen og derved kan forsage personskade.

SURRINGSØJER, SURRINGSREMME & SPÆNDEBÅND

Surringsøjer, surringsremme og spændebånd er gode løsninger til at holde dit gods fastspændt. Deres styrke er specificeret med enten kg eller daN (Dekanewton). Omregnet svarer 1 daN ca. til 1 kg. Det er let at blive forvirret af alle disse tal, men det er vigtigt at tænke over den ekstra vægt/kraft der opstår ved en kollision. 

Regneeksempel

Last: 40 kg
Fart: 50 km/t (svarende til ca. 25G ved en kollision)

40 x 25 = 1000.

Det betyder altså at du skal sikre din last med to surringsremme som har en minimumudholdenhed på 500 kg. Tjek også at surringsøjerne har den korrekte udholdenhed.

TAGBØJLER

Med tagbøjler øger du først og fremmest varerummets kapacitet og slipper for et fyldt varerum. Ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er nogle ting bedre at have liggende på bilens tag. Under "Sikker taglast og universelle fastspændingsmetoder" finder du en guide til sikkert at spænde last fast til bilens tag.

LAST KAPACITET

I forbindelse med lastning af varebilen er lastkapaciteten en vigtig faktor. Hvor meget gods kan der være i reolen eller hvor meget kan dobbeltbunden holde til? For at hjælpe med disse spørgsmål har vi lavet en vægt guide til vores produkter.

KØB ALTID CRASH-TESTET BILINDRETNING

Sidst men ikke mindst skal man tage sikkerheden alvorligt og altid vælge et crash-testet reolsystem. Vores system er omhyggeligt testet under virkelige forhold og er udviklet til at sikre lasten og beskytte dig. På din nærmeste Work System lokation kan vores autoriserede installatører hjælpe dig med en korrekt og crash-testet montage. Se denne video og lær mere om vores sikkerhedsforanstaltninger: 


SIKKER TAGLAST OG UNIVERSELLE FASTSPÆNDINGSMETODER

Hvis du skal placere last på taget af bilen eller fastspænde gods som ikke passer i færdige lastløsninger, har vi samlet vores bedste tips og tricks i denne sektion.

OVERVEJ DETTE NÅR DU LASTER PÅ TAGET

Når det kommer til tagbøjler og taglast er der først og fremmest noget lovgivning man skal forholde sig til. Derudover er der naturligvis nogle tips og tricks du kan bruge når du laster gods på taget.

Tjek hvor meget du kan laste. Før du starter, bør du tjekke hvor meget vægt dit tag maks. kan bære. Du bør også tjekke tagbøjlernes lastkapacitet.

Sikrer dig at lasten ikke stikker for langt ud over bilen. Dit gods må maksimalt stikke 1 meter ud over bilen. Hvis godset er længere, skal det afmærkes.

Fastspænd godset ordentligt. Det Aller vigtigste er at sikre sig at godset et ordentligt fastspændt. Brug f.eks. surringsremme, tagplatform eller rørboks.

Langt gods skal afmærkes. § 1. Ved transport af gods, som rækker mere end 1 m ud over et køretøjs bageste punkt, skal godset være afmærket.

Stk. 2. Afmærkningen foretages med en cylinderformet genstand, der skal være hvid med mindst 2 røde og reflekterende striber samt have en højde på mindst 30 cm og en diameter på mindst 10 cm. I lygtetændingstiden skal godset desuden være afmærket med mindst en lygte, der lyser rødt bagud, og som opfylder de krav til synlighed, der stilles til baglygter til bil.

UNIVERSIELLE LASTSIKRINGSMETODER

Gods passer Ikke altid ind i færdiglavede reolsystemer, derfor kan det være fristende bare at lægge sit gods løst ind i varerummet, og håbe på det bedste. Men der er andre og bedre løsninger. Derfor har vi samlet nogle universelle lastsikringsmetoder som du kan bruge. For at gøre det nemt, tilbyder vi alt det tilbehør du har brug for.

BLOKERING

Blokering er en metode brugt til at forhindre din last i at bevæge sig ved acceleration, opbremsning og i sving. Det opnås ved at støtte din last direkte eller indirekte op imod bilens faste konstruktioner. Hvis godset ikke kan placeres i spænd, kan man bruge surringsremme som kan opnå en bedre effekt.

FASTSPÆNDING

Fastspænding bruges til at sikrer sig at gods ikke tipper over og at det ikke rykker sig i varerummet. Surringsremme fastspændes rundt om godset og fastgøres i surringsøjer. På den måde kan godset ikke rykke sig under kørsel. 

VI HJÆLPER GERNE!

Hvis du har brug for hjælp til en skræddersyet løsning til dine behov eller har andre spørgsmål hjælper vi gerne. Besøg din nærmeste Work System lokation, kontakt os via hjemmesiden eller ring til os.

loader